Să înțelegem că MUȘCATUL este o reacție sau copilul dorește atenția dumneavoastră!
Primul lucru este îmbrățișarea sau imobilizarea copilului devenit agresiv.
Putem îmbrățișa puiul și mângâia (dacă ne permite). Ceva mai târziu când copilașul este calm, inițiem o discuție, ascultăm cu răbdare explicarea motivului mușcatului.
Ar fi posibil să fi mușcat pentru că a dorit să obțină atenție, o jucărie sau pentru a-și comunica o nemulțumire, de aceea îl ajutăm să se exprime verbal în moduri inofensive - a cere, a schimba...
Cum procedăm?
Reacția noastră imediată:
1.Remarcați imediat acest comportament, formulând scurt, dar ferm regula: “Nu e voie să muști”
Dacă cel care a mușcat și-a ieșit complet din fire - îmbrățișați-l strâns din spate, de obicei își revine în acest fel.
2.Acordați atenție copilului mușcat, mângâiați mușcătura, cereți scuze, îmbratișați.
3.Dacă cel care a mușcat tot mai este furios, duceți-l într-un loc unde se poate liniști, apoi vă apropiați de copilașul mușcat, repetați punctul 2.
Copilului care a mușcat este bine să-i explicăm pentru a conștientiza cum se simte altă persoană când este mușcată. Mușcatul doare, Ionel se va teme de tine, Ionel suferă.
În cazul acesta trebuie să ținem minte că un comportament agresiv nu se schimbă într-o secundă sau după prima discuție.
Iată de ce este bine să prevenim, iar când devine furios pe cineva să îl oprim comunicând și redirecționând atenția spre altă activitate fizică, ascunselea sau alte jocuri .
Vedeți un exemplu pentru a practica:
Amintiți copiilor: ,,Când tati vorbește cu cineva, iar tu ai nevoie de ceva, ia-mă , te rog, de mână și spune: Scuză-mă tati!
Mă doare când mă muști de mână, și nu este politicos să procedezi în felul acesta pentru a fi auzit”

Puiul lovește
Puiul care lovește are o problemă nerezolvată și nu cunoaște soluțiile, vrea sa obțină cu orice preț obiectul dorit.
În acest caz explicăm că lovitul sau agresiunea face rău celorlalți și dacă ați trecut printr-o întâmplare similară (a fost lovit de cineva) îi aducem aminte cum s-a simțit și cât de tare l-a durut, de asta nu e voie sa împingi, lovești și să te poți agresiv.
Cum procedăm?
1.Opriți imediat comportamentul violent dar cu BLÂNDEȚE.
2.Încercați să deduceți singuri și rapid ce s-a întâmplat.
3.Arătați că înțelegeți sentimentele negative care au declanșat conflictul.
4.Restabiliți liniștea copiilor.
5.Ajutați copilul să se exprime verbal fără a fi neglijat, căutând soluții optime pentru ambele părți (“tu… dar el…”). Astfel îl pregătiți să știe cum se rezolvă o problemă prin opțiuni și compromisuri!
Țineți minte: Cât vorbiți mai puțin cu atât mai mari sunt șansele ca cel mic să vă asculte!
Cum prevenim?
Investiți timp și resurse intenționate pentru a cultiva în copiii voștri abilități de comunicare a sentimentelor prin cuvinte și învățați-i să depășească crizele creându-le situații asemănătoare dar artificiale prin care ei vor învăța cum să depășească singuri problemele.
Oferiți-le posibilitatea de a-și manifesta independența și autocontrolul.
Căutați să reduceți la maxim situații care ar contribui la starea lor de isterie (foame, oboseală, plictiseală, supra stimulare).
NU UITAȚI
Atenția excesivă acordată unui comportament nedorit poate, de fapt să-l provoace și întărească la un mod repetat de astfel de manifestări, iată de ce trebuie să vă faceți timp pentru copil nu doar când manifestă un comportament negativ.
Commenti