top of page

Autismul- cauze, semne, terapie.

AUTISMUL este una din afecțiunile pe care societatea le-a ascuns o perioadă îndelungată 😔.


Acum lucrurile s-au schimbat, nu mai este ceva de ascuns, dar este o realitate.

Datorită specialiștilor și terapiei, oamenii cu autism pot avea o viață normală 🤗


Totuși autismul este o tulburare care se menține pe parcursul întregii vieți deoarece cei care sunt afectați resimt neregularități la nivel de senzații și percepții dar care pot fi ameliorată prin multe exersări, exerciții și lucru cu specialiștii.


De regulă este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autiste.


Primele simptome se manifestă treptat dar pot fi distinse după vârsta de 6 luni și devin stabile la 2-3 ani și tind să continue în timpul maturității.


Se manifestă nu doar într-un singur simptom ci printr-o multitudine de manifestări.


👑Este important să ținem minte că autismul diferă de la persoană la persoană dar afectează 3 domenii principale de funcționare a unui copil:

1.Comunicarea

2.Interacțiunea socială

3.Comportamentul (interese limitate dar și manifestări repetitive, sunt obișnuite și mâncatul atipic dar nu este un diagnostic după care ne putem conduce)⭕️ Cauzele autismului!

Cauzele nu sunt cunoscute dar ar exista 90 de încrucișări genetice care ar putea să-l provoace, anumiți factori la naștere sau în timpul sarcinii (anumite infecții, precum rubeola, toxine prezente în organismul mamei, alcoolul sau prezența bolii autoimune)


Raportul autismului este cam 6 la 1000 și este de 3-4 ori mai întâlnită la băieței decât la fetițe. El este înnăscut și nu căpătat pe parcursul vieții❗️Mai jos am adunat cele mai specifice semne : ⚠️


❗️Copilul nu reacționează la ceea ce i se cere și crează impresia că nu te aude.

❗️Caută atenția dar nu-și manifestă emoțiile și vrea confirmarea maturilor.

❗Nu inițiază și nu poate susține o conversație sau un joc.

❗️Manifestă repetarea unor deprinderi/acțiuni neobișnuite (balansarea mâinilor, învârtirea capului sau bascularea corpului) și pot fi iritați de anume sunete sau obiecte.

❗️Nu se uita la obiecte când altcineva arată către ele.

❗️Vorbește la persoana a 3-a și poate repeta cuvintele așa cum le-a auzit.

❗️Este sensibil la sunete, lumină și atingeri.

❗Auto-vătămare.( Se auto-mutilează sau se lovește cu capul de perete.)

❗Au interese limitate, fixe.(Un singur joc, o singură jucărie sau un singur desen animat.)


☀️Există și celaltă parte a monedei, pâna la 10 % din ei manifestă abilități neobișnuite, de la abilități care nu sunt așteptate la vârsta respectivă precum memorizarea de detalii de mică importanță la talente extraordinare. 🤗

❗prezintă abilități superioare de percepție și atenție în raport cu oamenii obișnuiți.


🚀Terapia copilului cu autism!


Introdus într-un program de terapie intensiv înaintea vârstei de 3 ani piciul are șanse foarte mari să-și recupereze întârzierile în dezvoltare și își va forma abilități aproape identice semenilor săi.


În tot procesul terapiei partea cea mai grea revine părinților, iată de ce ca părinți trebuie să le câștigăm încrederea și cu răbdare, fără a grăbi procesul, să lucrăm în echipă cu specialiști calificați care ne vor ajuta ca puiul să perceapă lucrurile sănătos și să poate depăși stările psihologice de criză!Iubiți-vă copilașii și fiți mereu aproape de ei, ei sunt unici și au nevoie de DRAGOSTE ȘI RĂBDARE!🤗


Comments


bottom of page