Copiii sunt atât de dulci, spontani, jucăuși și gata mereu de a cuceri noi culmi. În același timp rutina este un cuvânt atât de ”cu picioarele pe pământ”, potrivit pentru maturi, și care parcă nu-și are locul lângă cuvântul copil. Dar iată că le vom pune astăzi alături, deoarece nu există ceva mai benefic în organizarea timpului la copii decât o rutina sănătoasă, zi de zi, care ajută copilul să se organizeze, să învețe să fie independent și care îl ajută să fie stapân pe situație.
Atunci când există o rutină zilnică sau un program bine definit, va fi mai ușor pentru ambii, părinte și copil, deoarece viața într-un ritm haotic, fără activități care pot fi ușor prevăzute de copil este istovitoare și nu contribuie la o creștere armonioasă.
O rutina zilnică sănătoasă este atunci când avem ore stabilite pentru trezire, dejun, plimbare, activități, somn, gustare, etc. Într-o astfel de rutină poți încadra foarte ușor, ca părinte, obiceiuri sănătoase cum ar fi spălatul pe mâini înainte de fiecare masă, după folosirea toaletei și după ce intrăm în casă, aranjarea patului dimineața, strânsul jucăriilor după joc, și multe altele.
Desigur că puiul tău nu va face mereu totul de unul singur, însă văzându-te pe tine, cu siguranță va memora și va tinde să repete anumite acțiuni. Cert este că exemplul nostru este cea mai puternică lecție pentru copii.
Totodată, o rutină sănătoasă este atunci când în ea pot apărea modificări, de exemplu o vizită, o excursie, o plimbare mai lungă, însă dacă acest lucru se repetă cu regularitate, atunci asta nu mai e o abatere ci parte a rutinei.
Este important noi, în calitate de părinți, să știm ce face parte din rutină și ce este o abatere de la ea. De obicei aceste abateri consumă energia copilului mai mult. El este mai incitat și poate scăpa somnul sau o masă, din simplul motiv că au fost prea mulți factori noi, prea multe emoții trăite într-un timp atât de scurt. Știind că urmează o abatere, poți întreprinde măsuri ca să minimizezi efectul ei. De exemplu, o pauză în drum când e ora gustării sau a somnului, pentru ca să-l hrănești sau să-l adormi. Fiind în vizită te poți retrage într-un loc liniștit împreună cu copilașul, ca să-i dai posibilitatea să se odihnească de noua casă și oamenii noi. De fiecare dată când este o abatere de la rutină pentru copil e ca și cum ar face o călătorie într-o țară nouă, cu tot cu drumul spre destinație.
Tu cum te simți când mergi în vacanță undeva unde nu ai fost până acum? Vrei să vezi tot, să nu scapi nimic, ești foarte atentă, dacă este vorba de un zbor atunci înlocuiești mâncarea obișnuită cu niște gustări, iar seara poți ajunge să cazi de oboseală simțind că a fost o zi cât o săptămână. Exact așa și copilul tău simte când descoperă ceva ce nu a mai văzut.
Să nu uităm că toate lucrurile pe care noi le știm și le cunoaștem cu ochii închiși pentru ei sunt noi, sunt descoperiri ce urmează a fi făcute și este important să ne punem în pielea copilului. Tocmai de aceea, e minunată grădinița sau școala, pentru că există o rutină bine stabilită, ceea ce ajută copilul să învețe mai ușor lucrurile noi, să recunoască cu ușurință ce activitate va urma, să fie sigur în acțiuni.
În instituția de învățământ copilul se află în comunitate, își dezvoltă abilitățile sociale, ceea ce este crucial pentru noi oamenii, dar totodată își cunoaște colegii, se află într-un mediu sigur, cunoscut și plăcut.
Încercați în weekend să aveți o rutină maxim posibil apropiată de cea de la grădiniță cel puțin în ceea ce privește ora de trezire/culcare, orele meselor. Asta vă va ajuta mult în ziua de luni, care este considerată foarte grea pentru micuți, deoarece a avut 2 zile de abateri de la rutină, care l-a suprasolicitat, la supraexcitat și nu a avut suficient timp să se odihnească și să reia rutina zilnică.
În dependență de vârsta copiilor, abaterile pot influența diferit. Cu cât copilașul este mai bine dezvoltat emoțional, are încredere mai mare în maturii care îl înconjoară și o vârstă mai mare, cu atât abaterile de la rutină vor fi mai puțin solicitante pentru el. Învățați copilul să recunoască oboseala și să spună când nu mai poate, ca să îl puteți ajuta la timp. De exemplu piciorușele/ochișorii au obosit, burtica vrea mâncare, vrea la tine în brațe, vrea să stea un pic pe loc. În viața de adult această deprindere îi va fi de mare folos, îl va proteja de extenuare și de o posibilă ardere profesională, căci toate obiceiurile ne sunt create încă din copilărie.
Acestea fiind spuse, vă îndemnăm pe voi ca părinți mai întâi să identificați cum decurge ziua voastră și a copilului, ce faceți în weekend, cum acționează asta asupra copilului vostru, și să decideți cum veți proceda de azi înainte.
Și pentru că este început de an școlar, vă dorim adaptare ușoară pentru toți copii de la grădiniță sau școală.
Comments