top of page

Să nu comparăm copiii- ei sunt unici


Copii simt când sunt comparați!



Copiii sunt ființe minunate, fiecare cu personalitatea și trăsăturile lor unice.

Cu toate acestea, este adesea greu să nu îi comparăm cu alți copii, fie în familie sau în cadrul grupului de prieteni sau chiar la școală. Un lucru este cert, ei sunt unici și trebuie să evităm comparațiile, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra dezvoltării lor.


Compararea copiilor poate duce la dezvoltarea unui sentiment de inferioritate și la scăderea încrederii în sine. Dacă un copil este întotdeauna comparat cu alții care reușesc mai bine, dezamăgit, acesta poate ajunge să se simtă și poate crede că nu este la fel de bun ca ceilalți copii. Iar ca efect negativ mai duce la autoapreciere scăzută și la o diminuare a motivației intrinseci pentru lucrurile noi și creșterea altor noi abilități.





De asemenea, compararea poate duce la o concurență nesănătoasă între copii. Iar dacă copil este mereu comparat cu un altul, poate dezvolta dorința de a învinge pe celălalt și de a fi mereu pe primul loc. Această concurență nesănătoasă poate deveni distructivă și afectează relațiile dintre copii.


❗️Iată duce la efecte negative comparația❗️

▪️Îi expunem la stres – atunci când este comparat în permanență, copilul se poate simți stresat și nu se vede suficient de bun.

▪️Îi este atacată autoaprecierea– copilul se poate simți incapabil să facă anumite lucruri doar din cauza că i s-a repetat că nu poate.


Astfel, factorii de autoapreciere scad și afectează dezvoltarea emoțională, cognitivă dar și performanțele școlare.


▪️Va avea mereu senzația că eforturile îi sunt în zadar– odată ce nu mai apreciem ceea ce face sau mereu ni se pare că nu este de ajuns, cel mic își va pierde în totalitate motivația și va manifesta dezinteres referitor la ceea ce se petrece în jur.


▪️Vor apărea semne de timiditate și anxietate– va deveni timid în timpul interacțiunilor sociale, mai ales în prezența părinților, pentru a se asigura ca nu creează prilejul pentru a fi comparat cu altcineva, și va evita crearea noilor prietenii.


▪️Se va închide în propria carapace și se va distanța de părinte/educator– va simți ca nu se comporta pe măsura așteptărilor părinților și că aduce dezamăgire, iată de ce nu-și va manifesta lumea interioară!


Comparația îi face pe copii să se simtă neiubiți, inclusiv când este comparat cu un frate/o soră, așa apare rivalitatea, gelozia și ura.



Este important să ținem minte că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și că ea poate decurge în moduri diferite. Un copil poate fi mai bun la matematică, în timp ce altul poate fi mai bun la artă sau la sport. De asemenea, un copil poate fi mai timid și poate avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la anumite situații, în timp ce altul poate fi mai deschis și să se adapteze mai ușor.


Sfatul nostru pentru părinți este ca să înlocuiți comparația cu încurajarea în domeniu sau activitatea lor preferată (interesele și pasiunile lor).

Ar trebui să îi încurajăm să își dezvolte abilitățile și să își descopere propriile lor talente și să le apreciem.





În acest fel, copiii vor crește cu o încredere în sine mai mare și vor fi mai motivați să își urmeze propriile lor aspirații. Așa le vom transmite mesajul că sunt importanți și speciali așa cum sunt, iar ca urmare copiii vor crește cu o încredere în sine mai mare și vor fi mai fericiți și mai împliniți.


Copiii noștri sunt unici, hai să dezvoltăm în ei ceea ce pot mai bine, fără a-i compara! ☀️

Copiii au nevoie mai mult de modele decat de critica.

(Joseph Joubert)




bottom of page